Kako da sami date naziv svom brendu?

Bez obzira na to da li već imate firmu ili tek planirate da je otvorite, potrebno je da date naziv svom brendu, a ukoliko pratite sledeća pravila, veoma lako možete to i sami da učinite.

Prvo pravilo

Ime vašeg brenda treba da bude jednostavno za izgovaranje i razumevanje i nedvosmisleno. Šta to konkretno znači? Pa recimo, možda vam je pala na pamet ideja da pravite neki muški brend, za neku možda mlađu populaciju i došli ste na ideju da bi baš bilo super da ga zovete Ragazzi. Koliko vaših kupaca zna da se Ragazzi piše sa Z a ne sa dva G? Koliko uopšte ljudi zna šta to znači? Možda to nije bitno, a možda i jeste. Videćete to prvi put kada budete morali da objašnjavate nekome dok vam izdaje račun kako se reč koja označava vaš brend piše.

Drugo pravilo

Ime brenda treba da informiše ili reprezentuje vrednosti koje stoje iza brenda. Tako recimo kompanija Nike koja je proizvođač sportske odeće i obuće svoje ime nosi po grčkoj boginji pobede. Kompanija Apple, svoje ime duguje Ser Aiesec-u Newton-u, a ono o čemu su takođe razmišljali njeni osnivači je da treba da bude na A, odnosno treba da bude na prvoj strani telefonskog imenika. I njihov prvi veliki brend koji su napravili, Macintosh,  svoje ime nosi po jednoj vrsti jabuka.

I dolazimo do ključnog pitanja a to je kako da zapravo počnete?

Stavite na papir vrednosti i karakteristike proizvoda i obogatite to nekim zanimljivim izrazima i opisima koji uz njega dobro idu.

Kada ih budete imali, poželjno je da pretražite internet i proverite da neko nije došao već na sličnu ideju. Ne bi trebalo da se zaustavite na tome, naredni korak je da uradite pretragu na Agenciji za privredne registre, a zatim u Zavodu za intelektualnu svojinu da proverite da li postoji neli žig koji koristi sličan naziv.

Sve ovo možete uraditi samostalno preko interneta, a linkove ćete naći u opisu ovog klipa.

Ukoliko naziv za koji ste se odlučili prolazi sve prethodne provere, ostala vam je još jedna, a to je da proverite da li su slobodni .com i .rs domen.

Čitaj dalje na biltenu Sam svoj gazda.

Pomenuti linkovi:
APR pretraga: https://apr.gov.rs/претраге.1843.html
Baze podataka: http://www.zis.gov.rs/informacione-usluge/baze-podataka.996.html